top of page

13 Απαραίτητες Βασικές Πληροφορίες για Πρόληψη και Θεραπεία

Έγινε ενημέρωση: 22 Νοε 2020

Τι πρέπει να προσέχετε στα παιδιά σας από την ηλικία των 2
1. Εάν έχουν ανατείλει όλα τα παιδικά δόντια στο στόμα έως την ηλικία των 3. Εάν έχουν ανατείλει όλα τα δόντια μέχρι τον 1ον γομφίο (τραπεζίτης) εώς την ηλικία των 12.

2. Εάν το παιδί έχει χάσει κάποιο παιδικό του δόντι πρόωρα, θα πρέπει να κρατηθεί ο χώρος (με ειδικό ορθ. Μηχανισμό) για το μόνιμο δόντι για να μην κλείσει ο χώρος από τα διπλανά δόντια τα οποία θα μετακινηθούν προς το κενό.
3. Εάν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα θα πρέπει να την σταματήσει πριν αρχίσουν να ανατέλλουν τα μόνιμα δόντια αλλιώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους τομείς, στο οστό γύρω τους, στη σύγκλειση των δοντιών και στο προφίλ του παιδιού.4. Εαν το παιδί σας θηλάζει το δάκτυλό του. Ο θηλασμός του δάκτυλου μπορεί να δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα με την πιπίλα και είναι πιο δύσκολο να σταματήσει. Υπάρχουν ειδικοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί οι οποίοι βοηθούν το παιδί να σταματήσει να θηλάζει το δάκτυλό του.


5, Εάν το παιδί σας συνηθίζει να αναπνέει από το στόμα αντί από την μύτη (στοματική αναπνοή). Όταν αναπνέει από τη μύτη αναγκαστικά έχει το στόμα ανοικτό με τη γλώσσα σε χαμηλή θέση. Αυτό δημιουργεί πρόσθια χασμοδοντία, αναγκάζει την κάτω γνάθο να αναπτύσσεται προς τα κάτω και όχι φυσιολογικά προς τα εμπρός (στενό-μακρύ πρόσωπο). Επίσης δημιουργείται οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση (στενή άνω γνάθος) με υψηλή γωνιώδη υπερώα (ουρανίσκο). Θα πρέπει να εξετασθεί από τον παιδίατρο για να τεθεί η διάγνωση. Ακολούθως πρέπει να απευθυνθείτε στον Ορθοδοντικό για διόρθωση του προβλήματος.6, Εάν έχει κάποιο βραχύ χαλινό ο οποίος εμποδίζει την κίνηση της γλώσσας ή δεν αφήνει τους άνω κεντρικούς τομείς να έρθουν σε επαφή ο ένας με τον άλλο. Η αφαίρεσή του καλύτερα είναι να γίνεται μετά ή κατά την διάρκεια της Ορθοδοντικής σύγκλεισης του κενού και όχι πριν.
7. Στην ηλικία των 0-3 είναι φυσιολογικό η κάτω γνάθος να είναι πιο πίσω σε

σχέση με την πάνω (η ανάπτυξη της κάτω γνάθου ξεκινά πιο αργά, η άνω πιο

γρήγορα). Αν όμως το πρόβλημα υπάρχει σε μεταγενέστερη ηλικία και τα πάνω

δόντια είναι σε μεγάλη απόσταση από τα κάτω (περισσότερο από 6mm)

τότε πρέπει να επισκεφθείτε Ορθοδοντικό τουλάχιστον στην ηλικία των 7-8 χρονών

(πάνω από 6mm αυξάνεται η πιθανότητα κατάγματος των άνω τομέων σε πιθανό κτύπημα).


8, Εάν βλέπετε ότι το παιδί παρουσιάζει προγναθική κάτω γνάθο (προς τα μπρος) ή οπισθογναθική άνω γνάθο(προς τα πίσω). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διορθωθεί το σκελετικό πρόβλημα από την ηλικία των 7-9 ετών χωρίς να περιμένουμε να ανατείλουν τα μόνιμα δόντια(το πρόβλημα αφορά κυρίως τον σκελετό και όχι τα δόντια).

Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί όταν κλείνει το στόμα γλυστρά τη γνάθο του προς τη μια πλευρά τότε χρειάζεται να επισκεφθεί τον Ορθοδοντικό (πιθανότητα ανάπτυξης της γνάθου ασύμμετρα-προς τη μια πλευρά).

9. Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί όταν κλείνει το στόμα γλυστρά τη γνάθο του προς τη μια

πλευρά τότε χρειάζεται να επισκεφθεί τον Ορθοδοντικό (πιθανότητα ανάπτυξης της

γνάθου ασύμμετρα-προς τη μια πλευρά).


10, Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί έχει προβλήματα στην ομιλία (αδυναμία εκφοράς κάποιων συμφώνων) τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον Ορθοδοντικό (μερικές Ορθοδοντικές ανωμαλίες προκαλούν προβλήματα στο λόγο) αλλά και λογοθεραπευτή για να εκτιμήσουν την βαρύτητα και το αίτιο του προβλήματος.


11, Σε περίπτωση τραυματισμού παιδικών ή μονίμων δοντιών πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον Οδοντίατρό σας. Εάν το μόνιμο δόντι βγει εντελώς εκτός από το στόμα τότε εντός 1/2 ώρας πρέπει να τοποθετηθεί πίσω για να έχει ψηλές πιθανότητες επιβίωσης (τα παιδικά δόντια δεν επανατοποθετούνται). Θα πρέπει να τοποθετηθεί σε υγρό διάλυμα όπως γάλα. Μην το πιάσετε από τη ρίζα, ούτε να το καθαρίσετε με χαρτί ή κάτι άλλο. Μπορείτε για λίγα δευτερόλεπτα να ρίξετε τρεχούμενο νερό.


12, Εάν το παιδί σας τρίζει τα δόντια του τη νύκτα, μην ανησυχήσετε. Συνήθως σταματά στην ηλικία των 10 - 12. Εάν δεν σταματήσει τότε θα πρέπει να κατασκευαστεί ειδικός νάρθηκας για τη νύκτα ώστε να προστατευθούν τα δόντια από την αποτριβή.


13, Εάν το παιδί παρουσιάζει δυσκολία στη μάσηση των τροφών τότε μπορεί να οφείλεται σε κακή σύγκλειση των άνω δοντιών με τα κάτω.188 Προβολές

Comments


bottom of page